poniedziałek, 25 lipca 2022

25.07.2022 Kuchenki z pionowym płomieniem.

Czyli coś takiego jak MSR Pocket Rocket, albo BRS z AliExpress, albo Alpkit Kraku. Posiadam tę ostatnią i chcę wyjaśnić dlaczego te kuchenki są niedobre dla gotowania w terenie, poza gotowaniem wody w małych naczyniach. Ale do rzeczy.

Na filmie powyżej facet narzeka na JetBoila i mówi że na MSR Pocket Rocket dobrze mu się gotuje i może postawić na tej kuchence duże naczynia. Ok, ale kuchenki tego typu w takim dużym garze jaki on pokazuje grzeją tylko w jednym punkcie, nie można zatem zostawić tego gara z przygotowywaną potrawą samego sobie, bo właśnie na środku mu się to danie przypali, a na około będzie zimne. Musi zatem stać i mieszać póki danie nie będzie gotowe.

Alpkit Kraku

Zatem po co są tworzone takie kuchenki? Rzadko która osiąga moc 3000 W, jest jednak zastosowanie dla kuchenek tego typu. Jeśli podczas wędrówek czy wypraw korzystacie tylko z liofilizatów to jedyną potrzebną porcją gorącej wody jest 600 ml, potrzebujecie zatem kubka o pojemności 600 ml z dnem o małej średnicy i na takim naczyniu kuchenki tego typu zagotują Wam wodę w miarę szybko.


Edit 25.07.2022 15:14: No tak ten gar który stawia na tym MSR jest aluminiowy, aluminium nawet to anodyzowane nagrzewa się szybciej niż tytan i dla tego po gotowaniu nie można od razu złapać za garnek, czy za rączkę (o ile jest druciana składana) bo są nagrzane i można się poparzyć, a tytan stygnie szybko i można za rączki druciane tytanowe chwycić tuż po gotowaniu. Co do JetBoil, to faktycznie JetBoil Flash nadaje jedynie się do gotowania wody na liofilizaty, ale jest model JetBoil Minimo, albo JetBoil Stash w których ugotujecie np. krupnik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz