środa, 30 marca 2022

30.03.2022 Static?

Za każdym razem kiedy mielę sobie pod dripa, przemiał zlatuje do pojemniczka (raczej słoiczka*) i widzimy że część przemiału leży na dnie pojemniczka/słoiczka, ale pył i te błonki nazywane chadem są na ściankach tego pojemniczka. Co więc należy zrobić by chad i pył nie osadzały się na ściankach pojemniczka? Jest jeden sposób, należy je zmieszać z wodą, raczej w małej ilości, chodzi o to by ziarna przed mieleniem były lekko mokre. Jest na to jeden sposób.

Należy je spryskać, jak widać z resztą na powyższym filmie, ja też zakupiłem taki atomizer z buteleczką i od jakiegoś już czasu stosuję to rozwiązanie, efekty widać na poniższym filmie. Taka buteleczka z atomizerem to nie jest drogi wydatek, jej cenę przewyższa koszt dostawy. 

Ja po spryskaniu ziaren używam do wymieszania ich by wilgoć znalazła się na każdym ziarenku własnego palca. Jeśli ktoś się brzydzi własnym palcem to robić, niech użyje trzonka od łyżeczki do herbaty albo drugiej strony długopisu.

* Słoiczek: W paczce od Comandante przyszły, oprócz młynka, dwa pojemniczki i zakrętka. Jako że oba pojemniczki pasują do młynka, a obu nie da się zamontować, więc jeden może służyć jako słoiczek.

Edit 31.03.2022. Odniosę się jeszcze do tego co mówił James, mianowicie jeśli do odważania ziaren używacie pojemniczka który później zamontujecie do młynka to radziłbym wprowadzić inny system. Używajcie innego pojemnika do odważania i spryskiwania ziaren, bo jeśli użyjecie tego samego pojemnika (który potem zamontujecie do młynka) to mogą wystąpić niedogodności o których mówił James.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz